Wandelen gezond? Reken maar!

We leven in een tijd waarin de meeste mensen dagelijks meer zitten dan staan. Laat staan elke dag wandelen of regelmatig bewegen. Is wandelen gezond? En zo ja, waarom eigenlijk? Je leest het hier!

‘Wandelen is nutteloos’

Er zijn mensen die denken dat wandelen totaal geen voordelen heeft voor je gezondheid. Het is namelijk (voor de meeste mensen) geen intensieve training, je wordt er niet direct veel sterker van en je kan beter duizend andere cardio-dingen doen om je conditie te verbeteren.

Laat ik duidelijk zijn: wandelen is zeker niet nutteloos. Helemaal niet als wandelen een dagelijkse gewoonte van je is. Sterker nog: ik ben van mening dat mensen meer zouden moeten wandelen. Het heeft namelijk niet alleen veel voordelen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale gesteldheid!

Wandelen gezond: dit is waarom

Laten we eerst kijken naar wat wandelen met je fysieke gezondheid doet. Uit onderzoek is gebleken dat regelmatig wandelen:

  1. De kans op hartziekten verkleint;
  2. Goed is voor de cardiovasculaire gezondheid;
  3. Bijdraagt aan een gezond cholesterolgehalte;
  4. Helpt bij het beheersen van een gezonde bloeddruk;
  5. Botontkalking tegengaat.

Genoeg redenen om regelmatig te wandelen, dus!

Wandelen en je mentale gezondheid

Maar wandelen heeft ook een positieve invloed op je mentale gesteldheid. Zo kan een wandeling tijdens de lunchpauze op je werk ervoor zorgen dat je even je hoofd leeg kunt maken, zodat je erna weer gefocust aan de slag kunt gaan. Wandelen helpt om even afstand te nemen van waar je mee bezig bent, of om belangrijke dingen op een rijtje te zetten. Daarnaast kan wandelen stressverlagend werken.

Wist je trouwens, dat door samen te wandelen je soms de beste gesprekken kunt voeren? Er bestaat zelfs zoiets als ‘Coaching through Walking’, gecoacht worden tijdens het wandelen in de natuur. Het blijkt tijdens een proef dat mensen die tijdens het wandelen gecoacht werden, beter herstelden van een burn-out, minder stress kregen en hun geestelijke gezondheid en welzijn beter was dan mensen die coaching kregen in een andere ruimte.

Wandelen heeft iets rustgevends, vooral wanneer je dat in een mooie omgeving doet. Des te meer redenen om het bos, de hei, het strand of anders op te zoeken.

Hoe veel wandelen is gezond?

Dagelijkse beweging is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. Wandelen hoort hier helemaal bij. Maak er dus een gewoonte van, door dagelijks een stappendoel te halen. Als je nooit wandelt, begin dan eens met 20 minuten per dag. Bouw het uiteindelijk op naar zo’n 7500-10.000 stappen per dag.

Wanneer je elke dag dat aantal stappen zet, dan zal je lichaam hier erg dankbaar voor zijn!

Wandelen en afvallen

Tot slot: wandelen heeft een positief effect bij het afvallen. Niet alleen omdat je wat calorieën verbrandt, maar ook omdat regelmatig wandelen je in een positieve mindset brengt. Mensen die tijdens het afvallen regelmatig bewegen, zijn vaak meer gefocust op gezonde voeding en het maken van gezonde keuzes die bijdragen aan hun afvalproces.

Lees ook: Meer bewegen: hoe pak ik dat aan?

Over afvallen gesproken…

Mijn online training Grip op Gewicht helpt je om op een gezonde en verantwoorde manier gewicht te verliezen én tegelijkertijd te werken aan een gezonde leefstijl. In 12 weken verdiep je je in 12 verschillende onderwerpen en ga je met uitdagende opdrachten aan de gang.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier alle informatie!

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!