Wat is het jojo-effect en hoe vecht ik ertegen?

Mensen die willen afvallen willen graag zo veel mogelijk kilo’s in zo’n kort mogelijke tijd kwijtraken. Men gaat veel minder eten en veel meer bewegen. Wat voor dieet je ook volgt; de meesten zijn erop gericht om snel af te vallen. Dat lijkt allemaal heel mooi, te mooi om waar te zijn. Er blijkt inderdaad een addertje onder het gras te zitten: het jojo-effect.

Wat is het jojo-effect?

Wat veel diëten er niet bij vertellen, is dat wanneer je stopt met extreem lijnen en veel bewegen de kilo’s er ook zo weer aan zitten. Tenminste, als je weer helemaal terug gaat naar je oude patroon. Voor je het weet, zit je weer op je oude gewicht en kan je weer van voor af aan beginnen. Dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd. Met spreekt van een jojo-effect als je binnen een jaar minimaal 4,5 kilo aan gewicht kwijtraakt door het volgen van een dieet en dat die kilo’s er ook weer bij komen.

Het is heel logisch om een dieet maar voor een beperkte tijd te volgen. Altijd maar onder je behoefte eten is geen slim plan. Op lange termijn kan je te veel afvallen, erg moe worden en gaat het ten koste van je gezondheid. Het kan zelfs averechts gaan werken; je hebt geen energie meer om in beweging te komen en het afvallen stagneert. Daarom adviseert men om een dieet niet meer dan een bepaald aantal weken te doen.

Ondanks dat het heel goed kan voelen dat je in korte tijd zo veel afvalt, zijn de lange termijn gevolgen gevaarlijk. Het is jammer om te zien dat al je harde werk niet beloont wordt; na een paar maanden zitten alle kilo’s er weer aan. Dat is ook de reden waarom sommige mensen elk jaar weer starten met een nieuw dieet.

Is het jojo-effect gevaarlijk?

Tijdens een onderzoek van de Columbia University deden 485 vrouwen mee met een gemiddeld BMI van 26 – wat staat voor licht overgewicht. De onderzoekers beoordeelden de gezondheidsrisico’s van al deze vrouwen. Dit deden ze door verschillende aspecten in kaart te brengen, zoals roken, gewicht, dieet, beweging, cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Dit zijn risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Uit het onderzoek blijkt dat het jojo-effect op meerdere factoren een negatieve invloed heeft. Bijna twee-derde van de proefpersonen had minstens één keer te maken gehad met het jojo-effect. Zij hadden 82% minder kans op een gezond BMI dan degenen met een stabieler gewicht.

Het uiteindelijke resultaat van het jojo-effect is dat men meer vet heeft dan aan het begin van het dieet

Volgens hoofdonderzoeker Brooke Aggarwal zou het jojo-effect als gevolg van diëten daarnaast de gezondheid van het hart beïnvloeden. ‘We vermoeden dat telkens als het gewicht weer toeneemt, cardiovasculaire risicofactoren zoals bloeddruk, cholesterol en glucose stijgen tot boven het basisniveau,’ vertelde ze.

Ook blijkt dat het uiteindelijke resultaat van het jojo-effect is dat men meer vet heeft dan aan het begin van het dieet. Dat vet komt vooral terecht in de buik, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.

Komt het jojo-effect vooral bij vrouwen voor?

Omdat vrouwen meer geneigd lijken om te gaan diëten dan mannen, zijn vrouwen vatbaarder voor het jojo-effect. Daarnaast hebben vrouwen meer kant op gewichtstoename door bijvoorbeeld zwangerschappen en de overgang. Dit kan het dieetgedrag en het jojo-effect verergeren.

Dat zegt natuurlijk niet dat mannen helemaal geen last hebben van het jojo-effect. Ook zij kunnen in korte tijd veel afvallen en weer aankomen.

Wat kan je doen tegen het jojo-effect?

Ondanks dat een dieet heel aantrekkelijk kan zijn, is het veel beter om te werken naar een gezonde en stabiele levensstijl. Een dieet vereist hele grote aanpassingen en zorgt voor veel gewichtsverlies in korte tijd. De kans is alleen groot om daarna weer aan te komen.

Het is daarom veel duurzamer en ook gezonder om kleine aanpassingen te maken, waardoor je langzaam afvalt. Zo houd je je gewicht stabiel en blijft het jojo-effect uit.

Het is veel beter om te werken naar een gezonde en stabiele levensstijl.

Het is een ziekte in onze tijd om zo snel mogelijk te krijgen wat je wilt. Zo werkt dat ook met afvallen. Men gaat het liefst voor kortetermijnoplossingen; die op de lange termijn vaak maar averechts werken. Sterker nog, op de lange termijn blijkt het jojo-effect schadelijk voor je gezondheid.

Daarom: focus je op een klein gewichtsverlies. Breng kleine veranderingen aan in je eetpatroon en in je beweging. Zorg ervoor dat de stapjes die je maakt haalbaar zijn en werk op die manier toe naar een gezond gewicht en een duurzame levensstijl.

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!