Zijn bananen gezond?

‘Van bananen word je dik’, heb ik weleens iemand horen zeggen. Klopt dat? Zijn bananen gezond, of is deze fruitsoort een dikmaker? Je leest het hier!

Waar bestaat een banaan uit?

Het is waar dat bananen meer calorieën en minder vitamine C bevatten dan bijvoorbeeld appels of andere fruitsoorten. Maar dat betekent niet perse dat een banaan ongezond is. Het bevat namelijk wel veel andere gezonde voedingsstoffen. Een banaan is vezelrijk, bevat vitamine B6 en kalium.

Daarnaast is een banaan een goede bron van energie. Net als andere fruitsoorten, bevatten bananen fruitsuikers. Niet verkeerd dus om voor of na het sporten een banaan te eten!

Zijn bananen gezond?

Simpel antwoord: ja. Het is helemaal niet verkeerd om elke dag een banaan te eten. Waar komt dan de bewering vandaan dat je van bananen dik wordt? Ik denk zelf dat dat komt omdat er in verhouding tot andere fruitsoorten meer calorieën in bananen zitten.

Het gaat echter allemaal om de juiste hoeveelheid en om het complete plaatje: wat eet je naast de bananen nog meer op een dag? Hoeveel bananen eet je dagelijks? Hoe actief ben je?

Zorgen bananen voor verstopping?

Sommige mensen beweren dat je door het eten van bananen obstipatie kunt krijgen en daardoor moeilijk kunt poepen. Of dat echt zo is, lees je hier!

Bron: Voedingscentrum

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.