Zorgen bananen voor verstopping?

Sommige mensen beweren dat je door het eten van bananen obstipatie kunt krijgen en daardoor moeilijk kunt poepen. Is dat zo? Zorgen bananen voor verstopping, of niet? Je leest het hier!

Hoe ontstaat obstipatie?

Obstipatie over verstopping kan ontstaan doordat je te weinig voedingsvezels eet. Vezels hebben veel functies, maar een daarvan is dat vezels ervoor zorgen dat je ontlasting zacht en soepel is. Je kan je wel voorstellen dat poepen dan een stuk makkelijker wordt. Een andere functie van vezels is dat ze ervoor zorgen dat je darm in beweging blijft en je ontlasting dus makkelijker door je darmen kan stromen.

Vezels zitten trouwens niet alleen in bananen, maar ook in andere fruitsoorten. Ook groenten en volkoren producten zoals volkoren brood, pasta of zilvervliesrijst bevatten veel voedingsvezels. Het is belangrijk om dagelijks dit soort producten te eten, om een goede stoelgang te houden.

Om vezels goed hun werk te laten doen, hebben de darmen vocht nodig. Het is dus belangrijk om ook genoeg te blijven drinken.

Soms heeft obstipatie ook een psychologische oorzaak, zoals niet kunnen poepen wanneer je van huis bent, of van de stress verstopt raakt. In dat geval heeft de verstopping geen fysieke oorzaak en ligt het niet aan de voeding.

Zorgen bananen voor verstopping?

Het antwoord is: nee. Bananen zitten namelijk boordevol vezels, die je (zoals je hierboven hebt gelezen) nodig hebt voor een goede stoelgang. Het is dus een fabel dat je obstipatie krijgt van het eten van bananen!

Lees ook: Zijn bananen gezond?

Heb je last van verstopping en durf je daarom al geen tijden bananen meer te eten? Eet er dan juist dagelijks een, samen met andere vezelrijke producten!

Het eten van voedingsvezels is belangrijk en goed voor je lichaam. Toch kan je, door te veel vezels te eten, ook weer last van je darmen krijgen. Eet daarom genoeg vezels, maar niet te veel!

Wist je dat vezels naast het bevorderen van je stoelgang ook nog andere voordelen hebben? Lees hier meer over vezels!

Bron: WKOF

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!