Een sportschool kiezen? 9 dingen om op te letten!

Je hebt besloten dat je wilt gaan trainen in de sportschool. Dat betekent dat je een sportschool moet kiezen. Waar moet je op letten? Elke sportschool heeft zijn eigen sfeer en voordelen, maar ook nadelen. Hier 9 dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een sportschool!

Een sportschool kiezen: de plek

De meeste mensen vinden het fijn als een sportschool dicht bij huis is. Je wilt namelijk niet een uur moeten rijden of fietsen voordat je pas met je training kan beginnen. Dus de locatie van de sportschool is vaak al een belangrijke factor wat meeweegt in de beslissing of je naar die sportschool gaat.

Misschien is naar de sportschool gaan een hele grote stap voor je. Hoe dichter de sportschool bij huis is, hoe groter de kans dat je regelmatig gaat trainen.

Het aanbod van de sportschool

Handig bij het kiezen van een sportschool is om te weten wat de sportschool aanbiedt. Past het aanbod bij wat je zoekt? Heb je baat bij groepslessen, of ga je liever zelf aan de gang? Hecht je veel waarde aan cardio-oefeningen, of doe je liever krachttraining? Welke apparaten staan er in de sportschool en kan je daarmee alles trainen wat je wilt?

Een sportschool kiezen: let op de apparatuur

Elke sportschool heeft zijn eigen apparatuur en andere spullen. Check daarom altijd of de apparatuur kwalitatief goed en netjes eruit zien. Daarnaast: zijn dit apparaten die je gaat gebruiken of mis je er een hele hoop? Kijk goed bij het kiezen van een sportschool naar de apparaten die jij nodig hebt om lekker te kunnen trainen.

De bezoekers

Wat voor mensen sporten er in de sportschool? Dat is per sportschool verschillend. Misschien vind je het wel belangrijk dat er vergelijkbare mensen zoals jij zijn. Het kan vervelend zijn als er veel jongere mensen sporten, terwijl jij al wat ouder bent. Het kan vervelend zijn als er heel veel mannen sporten en jij bent vrouw.

Tegenwoordig heb je ook speciale sportscholen voor vrouwen. Het is goed om te weten wat je opties zijn. Maakt het je helemaal niets uit wie er nog meer sporten? Top, dat scheelt je weer een extra punt om over na te denken 😉

Openingstijden

Is de sportschool open op de tijden dat jij wilt sporten? Misschien heb je overdag een ontzettend drukke agenda, waardoor je alleen heel vroeg of heel laat op de dag kunt sporten. Het is dan wel zo fijn dat de sportschool dan ook open is. Check daarom bij het kiezen van een sportschool altijd even de openingstijden.

Steeds meer sportscholen kiezen ervoor om 24/7 open te zijn. Het gaat dan vooral om de grote sportschoolketens zoals de Basic-Fit. Dit kan een groot voordeel zijn als je onregelmatige werktijden of nachtdiensten draait. Op deze manier weet je dat je altijd terecht kan voor een training!

Drukte en sfeer

Iedere sportschool heeft zijn eigen sfeer. Dat heeft de maken met de grootte van de sportschool, de locatie en de prijs. Vind jij het belangrijk dat er een persoonlijkere sfeer hangt? Dan is het verstandig om voor een wat kleinere sportschool te kiezen.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe druk het in de sportschool is op de momenten dat jij wilt sporten. Over het algemeen is het in de grotere sportscholen ’s morgens en ’s avonds redelijk druk en overdag wat rustiger. Tenzij het vakantie is, dan kan het overdag juist wat drukker zijn.

Hygiëne en onderhoud

Piept elk apparaat zodra je het aanraakt? Ligt er een lading stof op de bovenkant van de apparaten? Worden er handdoeken gebruikt tijdens het sporten? Kijk eens kritisch naar hoe schoon de sportschool is en maak vervolgens een afweging voor jouw keuze van een sportschool.

Een sportschool kiezen: let op de prijs

De ene sportschool is duurder dan de andere en dat is vaak met een reden. Over het algemeen zijn de grotere sportschoolketens het goedkoopst geprijsd en zijn de kleinere, luxere en persoonlijkere sportscholen wat duurder.

In sommige sportscholen kan je bijvoorbeeld ook zwemmen, naar de sauna, tennissen, noem maar op. Dat zie je ook terug in de prijs.

Let er bij het kiezen van een sportschool op in welke termijnen je betaalt. Veel sportscholen rekenen een prijs per vier weken. Dat betekent dat je 13 keer per jaar betaalt in plaats van 12 keer.

Personeel

Wordt je begroet of negeert het personeel je als je binnenkomt? Het is fijn als de mensen die in de sportschool werken gewoon klantvriendelijk zijn en je graag even op weg helpen. Wanneer je waarde hecht aan een sociaal praatje, dan kan vriendelijk personeel iets zijn waar je op wilt letten.

in sommige sportscholen lopen ook fitnessinstructeurs of personal trainers rond. Wanneer je hier behoefte aan hebt, dan kan je een praatje met ze maken en kijken of ze je op weg kunnen helpen. 

Een sportschool kiezen? Probeer uit!

Het belangrijkste bij het kiezen van een sportschool is om verschillende faciliteiten gewoon eens uit te proberen. Bij veel sportscholen kan je een gratis proefles nemen. Ga eens sporten bij verschillende sportscholen op dezelfde tijden. Op deze manier kan je een goede beslissing nemen over welke sportschool het beste bij je past.

Last but not least: het is belangrijk om realistisch te zijn bij het kiezen van een sportschool. De perfecte sportschool bestaat niet, maar je kan er wel een kiezen die het dichtbij jouw wensen en behoeften komt.

Lees ook: Goed voorbereid de sportschool in: 6 tips!

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief en ontvang wekelijks content rondom voeding, training en leefstijl! 

Download gratis de snackgids 'snack bewust'!

Krijg ongewenst snacken onder controle met deze 10-daagse gratis challenge.