Word je dik van koolhydraten?

Veel mensen die willen afvallen, kiezen ervoor om een koolhydraatarm dieet te gaan volgen. Hoe minder koolhydraten, hoe meer je afvalt. Zegt men. Is het dan andersom ook zo? Word je dik van koolhydraten? Je leest het in dit artikel!

Wat zijn koolhydraten eigenlijk?

Voor ik antwoord geef op de vraag of je dik wordt van koolhydraten, is het handig om te weten wat koolhydraten nou eigenlijk zijn. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor je lichaam. Ze komen voor in allerlei vormen en zitten in verschillende producten, zowel gezonde als ongezonde producten.

Veel mensen verwarren koolhydraten met suiker. Dan is het ook niet gek om te denken dat ze slecht voor je zijn en dat je er dik van wordt. Maar wist je dat veel gezonde producten ook koolhydraten bevatten? Denk bijvoorbeeld aan volkoren brood, fruit en peulvruchten.

Word je dik van koolhydraten?

In principe zijn koolhydraten niet ongezond en slecht voor je. Door het eten van koolhydraten krijgt je lichaam de energie die het nodig heeft om dingen te doen. Vergelijk je lichaam met een motor. Koolhydraten zijn brandstoffen die de motor van je lichaam optimaal laten draaien. Hoe actiever je bent, hoe meer baat je hebt bij een hogere inname van koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan een wielrenner of marathonrenner. Voor deze mensen zijn koolhydraten onmisbaar.

Het gaat er alleen om welke producten met koolhydraten je wel of niet eet en hoeveel je ervan eet. Het beste is om te kiezen voor gezonde producten, die je lichaam energie geven, in plaats van de ongezonde producten, zoals koek, snoep en frisdrank. Deze bevatten veel suiker en als je daar veel van neemt, dan kom je aan in gewicht. Daarnaast bevatten de gezonde keuzes ook andere voedingstoffen die je lichaam nodig heeft.

Dus: word je dik van koolhydraten? Niet als je kiest voor de juiste (gezonde) producten en hoeveelheid!

Is koolhydraatarm eten verstandig als je wil afvallen?

Wanneer je wilt afvallen, dan ga je minder calorieën eten. Het is dan beter om te minderen in koolhydraten dan in eiwitten of gezonde vetten. Dit omdat een te lage eiwit- en vetinname een negatief effect op je gezondheid heeft.

Mijn advies is echter om niet alle koolhydraten uit je eetpatroon weg te halen, vooral niet als je een actieve leefstijl hebt. Het is wel verstandig om de gezonde producten met koolhydraten te blijven eten. Zonder koolhydraten is de kans groot dat je op termijn erg moe en futloos wordt, omdat je lichaam niet voldoende energie binnenkrijgt.

Mensen die beginnen aan een koolhydraatarm dieet, die vallen vaak in de eerste periode veel af. Dat komt omdat koolhydraten ervoor zorgen dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Door minder koolhydraten te eten, verliest men in de eerste periode vooral vocht en niet perse vet. Men kan dus denken dat ze veel vet zijn verloren, terwijl dat niet eens het geval hoeft te zijn.

Daarnaast is het gevaar van een koolhydraatarm dieet dat het op de lange termijn lastig vol te houden is. Veel mensen krijgen na het volgen van zo’n dieet te maken met het jojo-effect. Weten wat dat is? Lees het hier!

Als diëtist raad ik niet aan om een koolhydraatarm dieet te gaan volgen als je wilt afvallen. Naast de argumenten van hierboven, brengt het ook moeilijkheden met zich mee in allerlei sociale situaties, zoals etentjes en verjaardagen. Ook wanneer je op vakantie bent, dan kan het lastig zijn om je aan zo’n dieet te houden.

Wil jij effectief en blijvend afvallen?

Het is beter om te werken aan het creëren van een gezonde leefstijl, zodat je een leefstijl ontwikkelt die je je leven lang volhoudt én daarbij ook gewicht verliest.

Ik heb de online cursus ‘Grip op Gewicht’ ontwikkeld die jou in twaalf weken helpt met effectief en duurzaam afvallen en je handvatten geeft om stappen te zetten naar een gezonde leefstijl, middenin een druk bestaan. Lees hier alle informatie!

Online training

Wordt 2023 het jaar waarin jij eindelijk stappen gaat zetten richting een gezonde leefstijl? Met mijn online training kun je dit goede voornemen omzetten in actie!

Download gratis 'Het geheim van afvallen'!

Wat is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen? Download gratis mijn uitwerking van 5 handvatten die het antwoord op deze vraag samenvat!